Het RIZIV statuut voor zelfstandige verpleegkundigen – Nieuw vanaf 2016

10/10/2016

Wie heeft er recht op de RIZIV-tussenkomst?

Geconventioneerde thuisverpleegkundigen die zelfstandige in hoofdberoep zijn. Om recht te hebben op de RIZIV-tussenkomst, moet uw gefactureerde bedrag dit jaar hoger zijn dan € 33.000 en lager dan € 150.000. Belangrijk om te weten: u moet de tussenkomst zelf aanvragen! Het RIZIV kent uw activiteitsniveau maar indien u niets vraagt, krijgt u ook niets.

Waar kunt u de RIZIV-tussenkomst voor gebruiken?

U heeft de mogelijkheid de RIZIV-tussenkomst te gebruiken voor een verzekering gewaarborgd inkomen of de opbouw van een pensioenkapitaal.

De verzekering gewaarborgd inkomen is onmisbaar voor een zelfstandig verpleegkundige: bij arbeidsongeschiktheid is het een mooie aanvulling op het bedrag dat u van de mutualiteit ontvangt. U kunt deze verzekering echter het best zelf betalen. De kost hiervan is namelijk aftrekbaar als beroepskost. Dit maakt de verzekering een pak goedkoper. Indien u deze verzekering met de RIZIV-tussenkomst betaalt, dan geniet u niet van dit fiscale voordeel.

Het is dus voordeliger de tussenkomst te gebruiken voor de opbouw van een aanvullend pensioen en deze op een Sociale Pensioenovereenkomst, voor het gemak hier ‘RIZIV-contract’ genoemd, te laten storten bij een verzekeraar.

Wat moet u doen om de RIZIV-tussenkomst te ontvangen ?

Het eerste dat u dient te doen is een RIZIV-contract (Sociale Pensioenovereenkomst) afsluiten. Zonder dit contract kunt u de RIZIV-tussenkomst niet ontvangen. Als makelaar kunnen wij hier samen met u de keuze maken uit een 3-tal offertes van partnermaatschappijen.

Vanaf het moment dat u het contract tekent, zorgt Assur Invest, samen met de verzekeringsmaatschappij voor de rest. Wij volgen de procedure van A tot Z voor u op:

Ieder jaar sturen wij u een vooraf ingevuld formulier toe dat u dient te tekenen en naar ons terug dient te sturen.
Wij volgen uw dossier op zodat we zeker dit formulier terug ontvangen.
We volgen de betaling van het RIZIV naar aanleiding van uw aanvraag op

Wat is een RIZIV-contract?

Het is een levensverzekeringscontract met als doel een aanvullend pensioen kapitaal op te bouwen. Dit contract beantwoord aan speciale wetgeving. Het geld gestort op dit contract dient voor:

  • 90% van het gestorte geld wordt gebruikt voor de opbouw van een aanvullend pensioen (na uw professionele carrière).
  • 10% wordt gebruikt om bijkomende waarborgen, die de verplichte sociale zekerheid uitbreiden zoals overlijden, ziekte en ongeval, te financieren.

Wat biedt Assur Invest u ?

  • Assur Invest is een onafhankelijke makelaar zonder enige binding met 1 bepaalde maatschappij
  • Wij werken voor onze klanten
  • Wij werken transparant en voor iedereen met een vaste instapkost van 2%, waar dit elders al snel 6% kan zijn
  • Waarden zoals eerlijkheid, transparantie, beschikbaarheid, … dragen wij hoog in het vaandel
  • Wij komen op afspraak bij u thuis, eventueel ook buiten de kantooruren
  • Via onze online tool E-GOR kan u transparant, en in samenwerking met uw accoutant uw pensioenplanning volledig online en digitaal opvolgen! Meer info: www.harukey.be

Maak vandaag nog een afspraak met een van onze adviseurs voor een voorstel op maat!